TEHLİKELİ REKABET

0 0
Okuma Süresi:1 Dk., 59 Sn.

18.04.2002                                                         HALK GAZETESİ                                               TEHLİKELİ REKABET

ÇARŞAMBA ve terme de başlayan yolcu otobüslerinin rekabeti Ünye ye de sıçradı. Ünye de başladı çünkü ünyenin yolcusu İstanbul Ankara biletlerini terme ya da Çarşamba da daha ucuza alabiliyordu. Bu yüzden ünye yolcusu ucuz bilet için buralardan otobüse biniyor, firmalar önce gizli rekabet yapıp yolcuların başka şehirlere çıkmasını engellemeye çalıştılar. Başarılı olamayınca yazıhanelerine düşük fiyat tarifelerini yapıştırdılar. Halen daha ucuz tarifeyle zararına yolculuk devam etmekte. Zarar kaçınılmaz çünkü hesap edildiğinde maliyetini kurtarması söz konusu bile değil. Yalnızca maliyet ile bitmiyor. İşin birde tartışmalı ve bazen de kavgalı boyutu da var. Otobüs firması işletmecileri zaman zaman tartışarak hatta kavga etmek durumunda bile kalabiliyor. Ucuz fiyatı ilk başlatan otobüs firması yeni kurulduğu için müşteri çekmeye çalışıyor. Mevcut firmalarda pastayı paylaşmayı göze alamıyor tabi. her yerden her konuda rekabeti anlamak mümkün bu tüketiciler için çok faydalı da diyebiliriz. Ancak bu tür trafikte rekabetler aslında biraz da riskli bir durum taşıyor.

Yolcu firmalarında otobüsleri kullanan şoförlerin birçoğu mal sahiplerinden oluşuyor. O mal sahibi şoför yolcularını alacak perondan kalkacak ve İstanbul a Ankara ya hareket edecek. Saatler süren yolculuğu sırasında bu seferimiz de zarar ediyor. Otobüsüme borç olan senetleri ay sonunda nasıl ödeyebilirim bu rekabet ne zaman bitecek? Gibi derin derin düşünecektir mutlaka. İyice morali bozulacak ve trafiğe olan konsantresini tam sağlayamayacaktır. Dahası giderken maliyeti düşürmek için çareler arayacaktır. Üç şeritli ücretli ama daha güvenli yolu bırakıp tek şeritli daha zorlu yollardan devam edecektir. Daha fazla sefer yapabilmek için yolculuk bitince bir yenisine başlayacaktır. Hizmetlerde aksaklıklar meydana gelecek, ucuz mazot dahi almaya çalışacaktır. Mal sahibi olan şoför bunları yapmak zorunda kalacaktır yoksa zarar kaçınılmazdır. Ve otobüslerde ortalama kırk yolcu var!!! Oysa rekabetin çok daha çeşitli yolları da var. Bunlardan bazıları; otobüsün en iyisinde en güvenlisinde almaya çalışmak olabilir. Yolcuları başka firmalar örneğin; 10 milyara sigortalatmışsa siz 20 milyara sigortalayabilirsiniz. İkramları çeşitlendirebilir her koltuğa günün gazetesini bırakabilirsiniz. Otogarlar da servis ağlarınızı güçlendirerek yolcunun evine daha rahat ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Ankara da yazıhanede, Ünye de ineceksiniz diye bilet kesip samsun da başka firmaya aktarma yapmayabilirsiniz. Yol üstündeki şehirlerin yazıhanelerde ve yollarda her el sallayan yolcuya durup otobüsteki mevcut yolcuları bıktırmayabilirsiniz. Çoğu otobüslerin arka camlarında wc yazdığı halde hizmette değildir. Mevcut wc yi hizmete sunabilirsiniz. Otobüsteki hosteslerinize gecenin ilerleyen saatlerinde 15 dk da bir yolcuları kontrol ettirebilirsiniz. Hizmette rekabet daha iyi daha güvenliliği beraberinde getirebilir ama bu yolla rekabet kesinlikle ne otobüs firmaları nede yolculara güvenli bir ortam sunmaz…

Bir cevap yazın