Devlet hastaneleriyle Özel hastanelerin farklarını ortaya koymaya çalışacağız. Bakalım çok fark var mı?
Devlet hastanesine gittik.
1. Gecenin bir vakti acillik oldunuz ve hemen devletin hastanesine geldiniz.
2. Nöbetçi doktoru uyandırdığınız için o anki haleti ruhiyesi pekte sevimli değildir ama ne yapsın işte, sizi muayene edecek ve ilk müdahaleyi yapacak.
3. Uzman doktor sizi muayene ederken ona ay of falan demeyeceksiniz yoksa kızıyor. Size fırça atabilir. Acınızı belli etmeden sabırla ona tabi olacaksınız. Ne derse yapacaksınız.
4. İlk müdahaleden sonra gece ilgili doktorunuz gelmeyeceği için, “yarın gelin ilgili doktora muayene olun” denir ve gönderilirsiniz.
5. Ertesi günü hastaneye geldiniz. Önce sabrınızı sınamak için uzunca bir süre sıra bekleyecek ve kuyruklar bitince sıranızı yazdıracaksınız. Tabi o gün gideceğiniz doktorun 80 ile 100 hasta sırasını geçmişseniz muayene olamayacak aynı işlemleri tekrarlamak üzere yarın bir daha geleceksiniz.
6. Doktorun bulunduğu kapının önünde bekleyecek ve sıranız gelinceye kadar acınız ağrınız size eşlik edecektir. Çünkü siz sabır timsalisinizdir.
7. Doktor kalkmadan (zaten o kadar hastaya kalkıp müdahale etme şansını beklemek fizik kanunlarına muhalefet etmekle eşdeğerdir) sizi muayene edecek ve palas pandıras bir ilaç yazıp tabiri caizse sepetleneceksiniz.
8. Dışarı çıkıp eczaneye yöneldiğinizde ne büyük badirelerden alnınızın akıyla geçtiğiniz için Allaha sonsuz şükürlerde bulunacaksınız.
9. Hadi Allah şifalar versin. Bu durumda verir mi? verir verir. Allahtan umut kesilmez!
Özel hastane
1. Yine gecenin bir vakti acillik oldunuz. Özel hastanenin kapısına geldiniz.
2. Sizi ayakta ve kapıda bekleyen yardımcı hostesler (elamanlar değil) kolunuza girerek acile getirirler.
3. Güler yüzlü doktor gelir hemen müdahalede bulunur. Eğer hastalığınız önemli değilse gidebileceğinizi, önemli ise kalacağınızı söyler ve sizi 5 yıldızlı bir odaya yerleştirir.
4. Siz artık onların konuğusunuz. Sıra falan beklemeyeceksiniz. Çünkü bütün işlemler sizin haberiniz olmadan başlamıştır bile.
5. Özel odanızda yemek yeme durumunda iseniz yemeğiniz gelir. Refakatçi kaldıysa onun yemeği hiç tereddütsüz hemen gelir.
6. Ertesi günü söz konusu rahatsızlığın doktoru gelir. Sizi güzelce muayene eder. Elinize kâğıt verip şunları şunları yaptır gel demez. Bizzat hostesler o istenen tahlilleri yaptırır ve o doktorun önüne bırakırlar.
7. Sonra doktorunuz size gelir tedavinizin ayrıntılarını anlatır.
8. Siz aslında tedaviye başlanmadan iyileşmişsinizdir. Çünkü sizinle ilgilenen bir ekip var. Hem de yüzleri gülüyor. Hiç size fırça falan atmıyor. Üstelik sizi o kapı, bu sıra, evraktı, mevzuattı diye yormuyor koşturmuyor.
Çok mu pahallı? Yoo hiç de değil. Eğer sosyal güvenceniz varsa sadece muayene ücreti farkı olarak az bir para ödüyorsunuz. Hadi geçmiş olsun. Hükümetin en iyi icraatlarından biri olan sağlık reformu için sonsuz teşekkürler. Başlığın açılımı (Tayyip’ten önce Tayyip’ten sonradır.)