Ordu İlçeleri Çalışması-3

0 0
Okuma Süresi:2 Dk., 54 Sn.

PERŞEMBE-GÜLYALI-KABADÜZ-ULUBEY-MESUDİYE’DE ÜRETİM

 

PERŞEMBE

Karedeniz bölgesinin en nadide en bakir ve en şirin ilçelerinden biri olan Perşembe oldukça farklıdır. Yeni adından önce VONA olan Perşembe ilçesi doğal limana sahiptir. Bölgenin ilk yüksek okullarından birisi yıllardır faaliyet göstermektedir. Yüksek okul sayesinde Perşembe oldukça ünlenmiştir. Fındık tarımının yanı sıra deniz ürünleri üretimi ve avlanmasında da başat ileridedir. Ordu’ya çok yakın olan ilçede en fazla fındık üretilmektedir. 110.000 dönüm fındıklık arazisinde 7.500 kayıtlı çiftçi tarafından her yıl ortalama 9.000 ton kaliteli fındık üretilmektedir. 12.000 dönüm kapalı alana yaklaşan seralarda bölgeye hitap eden sebze üretimi gerçekleşmektedir. Kivi oldukça yaygındır. Coğrafi ve meteorolojik katkılarının sayesinde yaklaşık 300 dönüm alanda yüksek rekoltelerde kivi üretilmektedir. 4.200 adet büyük baş hayvancılığın yanında, ciddi rakamlarda yumurta üreten tavuk çiftliğine sahiptir. 25.000 kovan arıya sahip Perşembe ilçemiz yüksek miktarlarda bal üretimi yapmaktadır. 5 adet deniz ürünleri yetiştirme tesisine sahiptir. Buralarda yılda yaklaşık 560 ton alabalık, 500 ton levrek üreterek ülke ekonomisine ciddi katkılarda bulunmaktadır. 9.643 nüfuslu ilçede sanayi adına iki adet beton santrali ve iki adette tekstil fabrikası faaliyetini sürdürmektedir.

 

GÜLYALI

Ordu ilinin en küçük yüzölçümüne sahip olan bu şirin ilçe Ordu ilinin hemen bitişiğindedir. 30.000 dönüm fındıklık alanına sahip olan ilçede 1.470 kayıtlı çiftçi tarafından yaklaşık 3.000 ton fındık üretimi gerçekleşmektedir. 5.200 dönüme yakın seralarda sebze üretimi yapılmaktadır. 3.000 dönümle kivi üretiminde bütün ilçelerden açık ara öndedir. Sahip olduğu balıkçılık kooperatifi ile denizden verimli ürünler elde etmektedirler. 1.500 büyükbaş hayvan

Üreten Gülyalı ilçesi günde 5.000 e yakın yumurta üretimine sahip bir adet tavuk çiftliğine de sahiptir. 3.500 nüfuslu bu küçük ilçede bir adet sağlık ocağı mevcuttur.

 

KABADÜZ

Yüzölçümü olarak büyük olan Kabadüz ilçesi ne yazık ki sürekli göç vermesinden dolayı nüfusu ancak 2.900 de kalmıştır. 55.000 dönüm fındık üretim alanına sahip olan ilçede yılda ortalama 5.000 ton fındık üretilmektedir. Herhangi bir fabrika ve imalatın yapılmadığı ilçe sadece az miktarlarda büyük baş hayvan ve arıcılık yapılmaktadır.

Çambaşı şöhretli bir yaylasıdır.

 

ULUBEY

5.030 nüfuslu Ulubey ilçemiz Ordu’ya oldukça yakındır. 125.000 dönüm fındık ekili arazide yılda ortalama 11.000 ton fındık üretilmektedir. 7.070 kayıtlı çiftçisi tarafından yaklaşık 4.500 büyük baş hayvan yetiştirilmektedir. Fındık ve hayvancılığın yanı sıra farklı ürünlerde üretilen ilçede yaklaşık 750 adet bodur elma profesyonelce üretimi yapılmaktadır. 11.000 dönüme yakın kapalı seralarda sebze üretimi gerçekleşen ilçemizde yaklaşık 82.000 adet arı kovanı mevcuttur. 100 dönümde kivicilik arzu edilen düzeye henüz çıkamamıştır. Ulubey ilçemiz, bir adet fındık kırma fabrikası, 2 adet bal paketleme fabrikası ve dört adet alabalık yetiştirme çiftliğine sahiptir.

 

MESUDİYE

Ordu ilinin en büyük yüzölçümüne sahip ilçe ne yazık ki aynı zamanda en düşük nüfusa da sahiptir. 3.000 nüfuslu ilçede yerli halkın ezici bir çoğunluğu göç etmiştir. Yazları birkaç aylığına gelinse de arzu edilen nüfus halen daha bir araya gelmemiştir. Fındık tarımın en az yapıldığı Mesudiye ilçesinde en fazla 10.000 dönümde yaklaşık 500 ton civarında üretim yapılmaktadır. Devasa meralara sahip olan ilçede ne yazık ki büyükbaş hayvan sayısı 6.000 lerde kalmıştır. Buda arzu edilen düzeyin oldukça gerilerinde seyretmektedir. Kayıtlı çiftçi sayısı 1.000 dir. Diğer ilçelerden tek artı olarak farkı üç adet milli yaylasına sahip olmasıdır.  Hiçbir sanayi üretiminin yapılmadığı ilçede sadece kayıtlı olarak 2.000 adet arı kovanı vardır. Esasen Mesudiye ilçesinin gerek coğrafi, gerek ürün çeşitliliği, gerek meteolorjik bakımdan diğer ilçelerimizden derin farklılıkları vardır. Şehirlerinin dışında yaşayan birçok ünlüye sahip olan Mesudiye umulan ve arzu edilen üretim seviyesine çıkması düşünülmektedir.

Bir yanıt yazın