ÇİÇEK YETİŞTİRMEK
Köylerde ve kırsalda yaşayanlarımız bu konuda çok şanslıdırlar. Çünkü onlar yaşadıkları yerde fındık bahçelerinde ayrı, ormanlarında ayrı, açık arazilerinde ayrı ve dere-ırmak kenarlarında ayrı bol çeşitli çiçeklerle birliktedirler.
Üstelik bakım istemeyen mevsimi geldiğinde kendiliğinden açan mis kokulu çiçeklerdir.
Yazları kokulu doğal peygamber gülü olurken kışın ise yine harika kokulu köy nergisleri vardır.
Fındıklıklarda papatyaların ve siklamenlerin en doğalları hep vardır. Dağlarda ise bol bol orman gülü vardır.
Özellikle sarı olanların kokusu ömre değerdir.
Şehirde yaşayanlar bu kadar şanslı olmasa da yinede birçok alternatifleri vardır.
Evinin dışında birkaç metrekarelik boş alanları olanlar birçok çiçek yetiştirebilir. Eğer bir apartman sakini iseniz muhtemelen uygun bir yeriniz olmayacaktır. Ama evinizin içerisi, camlarınızın dış mermer yüzeyleri ve özellikle balkonlarınızda en az on çeşit çiçek yapabilirsiniz.
Günümüzde her türlü çiçeğe ulaşım hem çok kolay hem de ekonomik olarak her bütçeye uygun durumdadır.
Düşünsenize cam mermerlerine sabitlediğiniz bir sarmaşık sardunya kırmızı çiçeklerini açmış, dışarıdan sizin geldiğinizi görünce coşmuş olacaktır. Siz dairenizin penceresinde onun davetkâr renk tonlarını gördüğünüz anda evinize daha bir sevinçli gireceksiniz. İlk işiniz bir miktar suyla çiçeğinizle buluşacak, onunla konuşacak ve sonunda nazikçe onun çiçeklerini şefkatle okşayacaksınız. İşte o an bütün stresinizin, iş yorgunluğunuzun uçuverdiğine şahit olacaksınız.
Her nerede yaşarsak yaşayalım her ortama, her mevsime ve her sağlık olanağına göre çiçek imkânı ve çeşidi var.
Çiçek her duruma göre insana o kadar çok yönlü hitap eder ki sadece gözü görenlere renk şöleni sunmakla kalmaz aynı zamanda gözleri görmeyen birisine bile kokularını cömertçe ikram eder.
Daha olmadı koku alma sorununuz dahi olsa yumuşacık yapısıyla kadife gül, elinizle dokunduğunuzda nadide farkını iliklerinize kadar size yaşatacaktır.
İşte bu nedenlerle çiçekler her koşulda ve her çeşitte insana hitap edebilmektedir.
Bizim gerek dinimiz ve gerekse medeniyetimizde bu olguyu istemektedir. Laleyi çoğaltan ve tüm dünyaya tanıtan ve hatta bulunduğu yüzyıla “lale devri” adını veren bizim ceddimizdir.
Bizleri yaratan Allah, yarattığı her şeyi sevdiği gibi çiçekleri de çok sever. Çünkü bu kadar zengin çeşidi bizler için meydana getirmiştir.
Yine peygamberimiz Muhammed (s.a) “kıyamet koptuğu anda elinizde bir bitki varsa onu hemen dikiniz” demiştir.
Evimizde yetiştirebilecek onlarca çiçek çeşidi söz konusu. O yüzden biz sadece birkaç tanesini yazalım;
1-Bulunduğunuz mekân aydınlık olup fazla güneş almıyorsa; Açelya, gardenya, kamelya, kuşkonmaz, onbir ay çiçeği, afrika menekşesi, yaprağı için yetiştirilen begonyalar gibi çiçekler uygundur.
2-Sadece evin dışında (balkon ve pencere kenarları) yetişebilecek çeşitler; küpe çiçeği, süs narı, petunya, ipek çiçeği, sarmaşık sardunya yetiştirebilirsiniz.
3-Kışları da çiçek olsun istenirse yine ev dışında (balkon cam kenarı gibi) Çuha, hercai menekşe, gazanya ve siklamen türü çiçekler doğru bir tercih olacaktır.
4-Yine evlerde Her türlü kaktüs, soğanlı çiçekler yetiştirilebilir. (Lale, nergis, sümbül gibi.)
Haydi, hemen çiçekçiye gidip evinize-bütçenize uygun çeşitlerden edinin. Ve mutlu olun…