0 0
Okuma Süresi:2 Dk., 33 Sn.

 

Ünye belediyesi kurulduğundan bu yana birçok meclis üyesi seçilmiştir. Araştırıldığında, eğitim düzeyi en fazla olan yaş ortalaması en genç olan meclis bu dönemdeki meclis olmuştur.

Meclis üyelerinin her birisi, belediye başkanlığı yapabilecek kadar kabiliyetli ve pırıl pırıl insanlardır. Meclis üyeleri bu ana dek ünye nin ve ünye halkının menfaatini parti ayırt ekmeksizin gözetti ve o yolda çalıştılar.

Geçtiğimiz aylarda belediye meclisinden bir üye, başkan ve encümen üyeleri hakkında araştırma önergesi verdi. Araştırma komisyonu kurulduktan sonra sonuç bir ay kadar önce mecliste okundu.

Ünye belediye başkanı meclisten istediği bir ay zaman süreci 7 martta doldu ve gerekli açıklamaları meclise yaptı. Oylama yapıldı, 19 meclis üyesi açıklamayı yetersiz bularak başkanın ve encümen üyelerinin aleyhine oy kullandılar. 3 meclis üyesi ise başkan be encümen üyelerinin lehine oy kullandı. Sonuçta ise salt çoğunluk 17 olduğu için hazırlanan araştırma dosyası bir tutanakla kaymakamlığa verilmek üzere yazı işlerine teslim edildi. Bundan sonraki süreç sırasıyla kaymakamlık, valilik, Danıştay ve gerekli görülürse soruşturma için adli makamlara intikal edecektir. Başkan ve encümen üyeleri hakkındaki iddialar şimdilik iddia olduğu için suçlu yada suçsuz gibi yorum yapılması söz konusu değildir. Bu olaydan çok önemli birkaç sonuç çıkartabiliriz. Öncelikle meclis üyeleri lehte veya aleyhte oy kullanırken particilik anlayışı gütmediler. Böyle olmadığı da ret oyu verenlerin içinde aynı siyasi çizgiden gelmiş 7 arkadaşı da başkanın ve encümen üyelerinin aleyhinde oy kullanmasından anlaşılıyor. Meclis üyelerinin tek sorunu ünye insanına yeterli hizmeti veremediğine inandığı başkan olmuştur. Ret oyu veren meclis üyeleri bu kararı alırken elbette çok zorlandılar ve üzgündüler. Çünkü sonuçta seçilmiş bir belediye başkanı söz konusuydu. Fakat unutmamalıyız ki meclis üyelerinin tamamı başkandan daha fazla oy almıştır. Bu da meclis üyelerini gerektiğinden fazla sorumlu kılmaktadır. Yine bu sonuçtan dolayı başkanın geldiği parti, asla bu yüzden sorumlu tutulamamalıdır. Hiçbir kişi veya kurum bu olayı istismar edip siyasi malzeme yapmamalıdır. Bu durumda fırsatçılık yaparak söylenen her söz, aleyhte atılan her adım, durumu meclis üyelerinin lehinden çıkartıp aleyhine dönüştürecektir. Başkan mahkum olmuş ve görevden alınmış gibi başkan arayışına girmek hem mevcut makama hem de Ünyeli lere karşı dürüst davranış olmayacaktır.

Meclisin güvensizlik oyundan sonra başkan cephesine bakacak olursak, ortaya nahoş bir durum çıkıyor. 25 kişilik mecliste tam tamına 19 üye başkana güvenmediğini göstermiş oldu. Bu üyelerin 7 si başkanla  birlikte seçimlerde omuz omuza çalışmış olduğu halde başkanın aleyhine oy kullandılar. Başkan aklansa bile bu meclisle daha ne kadar çalışılabilir ki? Bu meclis ile haziranda faaliyet raporları oylanacak ve bir çok kararlar alınması gerekecek. Başkan bu meclise daha ne kadar güvenecek yada kendisine güvendirecek mi? Avrupa da biri belediye başkanı olsaydı böyle bir durumda bırakın salt çoğunluğu meclisin yarısının bile güvenini sağlayamamışsa derhal istifa ederdi. Çünkü belediye başkanlığı güven kalmamış iç huzur kalmamış artık her şeye şüpheli gözlerle bakılan ve saygınlığı olmayan bir makam söz konusu. Belediye meclisi üyeleri örnek davranış göstermiş sorumluluğunu yaşadığı için üstüne düşeni yapmıştır. Bu tüm idari mekanizmalara örnek teşkil edebilmelidir. Büyük millet meclisindeki partilerin milletvekilleri, kooperatif kurulları meslek odaları ve daha nice bir başkanı ve yönetimi bulunan her oluşum aynı durumlar olduğunda en az ünye meclisi gibi sorumluluğunu yaşayabilmelidir. Bu yolla daha güzel sonuçlar ülkemiz hak ettiği yere getirecektir.

EROL OKUTUCU

Bir cevap yazın